Network Kurulumu ve Yönetimi
Network Ne İşe Yarar ve Nasıl Kurulur? Network Ne İşe Yarar ve Nasıl Kurulur?
Network konusu bilgisayar teknolojilerinin zirveye ulaştığı günümüzde büyük önem taşımaktadır. Şirket bilgisayarlarının birbirine bağlanarak iletişim kurması büyük bir yarar sağlamaktadır. Bu sebeple Network ne işe yarar sorusu çok fazla sorulan ve yanıtı aranan başlıca soruların arasında kendisine yer bulmaktadır. Birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanarak bilgi alış verişine olanak sağlayan network sayesinde , yapısal olarak bilgisayar üzerinde gerçekleşen sayısız işlemin çok daha etkin bir biçimde, ortak bir çatı altında gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Bu kapsamda network ne işe yarar ve nasıl kullanılır sorularının birden fazla yanıtı olup şu şekilde verilmektedir.
– Network bilgisayarlar arası bilgi paylaşımını sağlar
– Yazılım ve donanım paylaşımını mümkün hale getirir,
– Şirket içi destek kolaylığı sağlar,
Network ile alakalı olarak merak edilen bir başka önemli konu ise network nasıl kurulur olmaktadır. Network kurulumunun mümkün olması için belli başlı bazı protokollere gereksinim duyulur. Bu protokoller doğrultusunda network kurulur ve bu sayede bilgisayarların birbirleri ile bağlantıya girmesi sağlanır. Networkte büyük öneme sahip olan protokoller ise uyulması gereken kurallar dizisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda protokoller ele alınmak suretiyle, belirlenmiş durumda olan bilgisayarların sistemleri bir araya getirilerek bağlanır. Mevcut durumdaki bu protokoller, bir insan için dil ne kadar büyük önem taşıyor ise bilgisayar adına da protokoller o ölçüde büyük önem taşımaktadır. Bu protokoller sayesinde bilgisayarların donanımı üzerinden belirlenmiş olan yapılar, bir araya getirilerek ortak bir şekilde çalışma olanağı elde edebilmektedir. Network ağ kurulumunun sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için belirli aşamalar ile ilerlenmesi gerekmektedir. Network kurulumu yapılırken izlenen aşamalar ise şu şekildedir:
– Network ağ kurulumu gerçekleştirilmeden önce, alt yapı ve gereksinimleri analiz edilir.
– Kurulum çalışmalarına başlanılmadan önce o anki gereksinimlerin beraberinde, ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek gereksinimler de göz önünde bulundurulur.
– Gerekli alt yapı çalışmalarının belirlenmesinin ardından; yazılım, donanım ve destek manasında problemsiz ilerleyebilecek bir sistem meydana getirilir.
– Ağ kurulumu esnasında, donanımsal gereksinimlerim kalitesi ve yerleşimi çok büyük önem taşır. Bundan dolayı kablolu olan kurulumlar için, kablo uzunlukları, switchler’in dayanıklı yapıda olması ve herhangi bir problem oluşturmayacak biçimde konumlandırılması gerekmektedir.
– Belirlenen gereksinimler kapsamında, network ağ kurulumu konusunda uzman olan kişiler tarafından kurulum işlemi gerçekleştirilir.
Yapısal kablolama, bir bina veya kurumda bilgi işlem sistemleri için gerekli olan fiziksel altyapının oluşturulmasını sağlar. Bu altyapı, bilgi işlem sistemlerinin ihtiyacı olan elektrik, telefon, veri ve görüntü işaretleri gibi sinyalleri taşıyan kablolardan ve araçlarından oluşur.
Yapısal kablolama, genellikle cat5e, cat6, cat6A, cat7, cat8 gibi farklı kategorilerde sınıflandırılır ve her bir kategori, farklı hız ve performans seviyelerine sahiptir. Örneğin, cat5e kablolama, en fazla 100Mbps hızı desteklerken, cat6A kablolama, en fazla 10Gbps hızı destekler.
Yapısal kablolama sistemi, genellikle patch panel, switch, router, modem gibi cihazlar aracılığıyla birbirine bağlanır. Bu sayede, veri ve ses işaretleri, ihtiyacı olan yerlere doğru yönlendirilebilir.
Yapısal kablolama, işletmelerin veri ve ses işaretlerini doğru ve güvenli bir şekilde taşımasını sağlar. Ayrıca, yapısal kablolama sistemi, işletmelerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir ve gelecekteki ihtiyaçlar için scalability sağlar.
Bizden Haberdar Olun!
Sizde bültenimize katılın ve bizden haberdar olun!